آیا مصرف قرص نوروتریپتیلین برای درمان وزوز گوش مؤثر است؟
در بحثهای قبلی در مورد تأثیرات داروی فلوکستین بر وزوز گوش، داروهای ایجادکننده وزوز گوش صحبت شد. در این مقاله در مورد قرص نورتریپتیلین و موضوعات زیر صحبت میشود:
نورتریپتیلین که با نام تجاری Pamelor فروخته میشود دارویی است که بیشتر برای درمان افسردگی استفاده میشود. این دارو گاهی اوقات برای دردهای عصبی، اختلال کمبود توجه، بیش فعالی، ترک سیگار و اضطراب نیز استفاده میشود.
توجه داشته باشید قرص نورتریپتیلین برای افراد با مشکلات قلبی، کلیه، ریه، دیابت و همچنین خانمهای باردار نباید استفاده شود. همچنین استفاده طولانی مدت از این دارو ممکن است سبب افزایش ضربان قلب، تشنج یا عوارضی نظیر سردرد، خشک شدن دهان، حالت خواب الودگی، حالت گیجی و منگی اشاره کرد.
وزوز گوش یا تینیتوس به عنوان درک یا شنیدن صدا در گوش یا سر بدون حضور منبع صوتی خارجی تعریف میشود. واژه وزوز از کلمه لاتین \"tinnire\" به معنای زنگ زدن گرفته شده است.
تقریباً ۱۵ تا ۲۰ درصد از جمعیت جهان از وزوز گوش رنج میبرند و در ۲۵ درصد از این جمعیت وزوز گوش یا تینیتوس سبب اختلال در فعالیتهای روزانه شده است. از مهمترین عواملی که در شروع و ایجاد وزوز گوش نقش دارند میتوان به کاهش شنوایی، داروهای اتوتوکسیک، آسیب به سر(ضربه فیزیکی شدید)، ضربه روحی یا احساسی، ضربه صوتی شدید یا صدای انفجار، استرس شدید و افسردگی و... اشاره کرد.
به صورت کلی وزوز گوش به دو دسته تقسیم میشود: وزوز سابجکتیو و وزوز ابجکتیو.
وزوز سابجکتیو یا ذهنی، به درک صدا در غیاب یک محرک صوتی گفته میشود و تنها توسط فرد دارای وزوز گوش شنیده میشود در حالی که وزوز ابجکتیو یا عینیف به تولید صدایی در گوش اشاره دارد که توسط معاینهکننده با استفاده از گوشی پزشکی قابل شنیدن است.
میزان شیوع وزوز سابجکتیو در بین افراد بسیار بیشتر و شایع است و تقریباً با هر اختلال و درگیری گوش رخ میدهد اما وزوز ابجکتیو یک اتفاق غیر معمول است که معمولاً توسط معاینهکننده شنیده میشود و معمولاً به دلیل فشار خون بالا یا انقباضات خود به خودی عضلات در کام نرم یا گوش میانی ایجاد میشود.
توجه داشته باشید هدف اصلی درمان وزوز گوش بهبود کیفیت زندگی و بازگشت فرد به حالت اولیه یا قبل از وزوز گوش است به طور مثال در بیماران مبتلا به وزوز کیفیت زندگی را میتوان با درمان بیماریهای همراه مانند اختلال شنوایی، افسردگی، بیخوابی و اضطراب بهبود بخشید.
در حال حاضر روشها و درمانهای زیادی برای وزوز گوش یافت شده است که هرکدام دارای تأثیرات متفاوتی بر روی وزوز گوش میباشند. با این حال با قطعیت نمیتوان گفت که وزوز درمان میشود اما میتوان از کاهش شدت و آزاردهندگی وزوز گوش برای هر فرد مطمین باشیم.
در حال حاضر داروهای مختلفی در درمان وزوز گوش استفاده میشود که میتوان به داروهای ضد تشنج، داروهای ضد افسردگی، آنتی هیستامینها، داروهای ضد روان پریشی، داروهای ضد اضطراب، مسدودکنندههای کانال کلسیم، شلکنندههای عضلانی، گشادکننده عروق و... اشاره کرد.
با این حال تا به امروز هیچ دارویی برای درمان وزوز گوش توسط سازمان غذا و داروی ایالات متحده (FDA) تأیید نشده است اما از داروهایی که بیشتر برای درمان وزوز گوش توسط پزشکان تجویز میشود، میتوان به ویتامینهای خانواده B، الپرازولام، دیازپام، کلونازپام، بتاهیستین، سیتریزین، گاباپنتین، نورتریپتیلین، فلوکسیتین، جینکوبیلوبا، مکملهای زینک و... اشاره کرد.
در مقالهای که با هدف بررسی تأثیر قرص نورتریتیلین بر روی وزوز گوش انجام شده بود مشخص شد که قرص نورتریپتیلین در کاهش افسردگی و کاهش بلندی وزوز گوش نقش دارد. در این مقاله ۹۲ بیمار دارای افسردگی و وزوز گوش به مدت ۱۲ هفته مورد بررسی قرار گرفتند.
روش انجام کار به این صورت بود که به عدهای از افراد داروی اصلی(قرص نورتریپتیلین) و به گروه دیگر داروی Placebo داده میشد و تأثیرات دارو بر افسردگی و وزوز گوش این افراد مورد بررسی قرار میگرفت.
در مقابل گزارشهایی از افزایش(بدترشدن) شدت یا بلندی وزوز بعد از چند روز استفاده از قرص نورتریپتیلین دیده شده است. علاوه بر این در بعضی از افراد بعد از ۳۰ روز استفاده از این دارو هیچ تغییری در شدت یا تیزی وزوز گوش ایجاد نشده بود. همچنین در بعضی از افراد استفاده از قرص نورتریپتیلین سبب کاهش تیزی یا فرکانس وزوز گوش شده بود.
به طور کلی میتوان گفت داروهای بسیار زیادی جهت کاهش شدت یا درمان وزوز گوش معرفی شده است که هرکدام برای هر فرد دارای اثرات متفاوتی میباشد. از این رو بهتر است برای درمان وزوز گوش از یک پکیج یا چندین روش درمانی استفاده شود.
به طور مثال در فرد دارای وزوز گوش از داروها جهت کاهش و حذف استرس و اضطرابهای ناشی از وزوز گوش، از سمعکهای مخصوص وزوز گوش جهت حذف توجه به وزوز و افزایش تحریکات عصب شنوایی، از ویتامینها جهت تقویت سیستم عصبی و در انتها مشاوره در مورد علت شروع و ایجاد وزوز گوش و عدم خطرناک بودن آن به بیمار استفاده شود.
در این صورت شانس و احتمال درمان و حذف کامل وزوز گوش افزایش مییابد. همچنین توجه داشته باشید درمان وزوز گوش همانند درمان سایر بیماریها به صورت تدریجی انجام میشود و نیازمند زمان میباشد.
قرص نورتریپتیلین برای درمان افسردگی، استرس و اضطراب، سردردهای ناشی از میگرن، دردهای مزمن و... مناسب میباشد. اما همچنین گزارشهایی مبنی بر شروع وزوز گوش با مصرف این دارو بیان شده است.
داروهایی نظیر الپرازولام، کلونازپام، فلوکسیتین، دیازپام و... برای درمان وزوز گوش مؤثر میباشند.
به طور کلی میتوان گفت بهترین روش درمان شامل استفاده از چندین روش درمانی برای هر فرد میباشد و همچنین بهتر است روش درمانی با توجه به شرایط فرد انتخاب شود به این معنی که استفاده از یک روش برای تمامی افراد مناسب و کارامد نمیباشد.
درمانهایی که برای کاهش شدت و درمان وزوز گوش در منزل انجام میشود شامل عدم مصرف چای، قهوه، نسکافه، فست فود، نوشابه، نمک، فلفل، سیگار و مشروبات الکلی میباشد.
همچنین مصرف میوههایی نظیر آناناس، انبه، موز و حتی اسفناج برای کاهش شدت وزوز گوش مؤثر است. علاوه بر این بهتر است بیماران با توجه به طبع بدن خود طبع غذاهای مصرفی خود را تغییر دهند به طورمثال در صورتی که طبع بدن فرد گرم است بهتر است از مصرف غذاهایی با طبع گرم خودداری کند و برعکس.
کلینیک شنوایی و وزوز فراشنوا با سابقه چندین ساله در حیطه تجویز سمعک و درمان وزوز گوش فعالیت دارد و در حال حاضر جدیدترین سمعکهای روزدنیا از برندهای معتبر با مدلهای ۱۰۰درصد نامریی، پشت گوشی قوی، پشت گوشی ریک، سمعکهای مخصوص کودکان و... را با شرایط پرداخت اقساط برای بیماران عزیز ارائه میکند.
علاوه براین از جدیدترین روشهای درمانی وزوز گوش برای کاهش و حذف وزوز گوش استفاده میشود. همچنین تعمیر و تنظیم انواع مدلهای سمعک در سریعترین زمان ممکن در مرکز فراشنوا انجام میشود.
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.